Enerji Dergisi Facebook Enerji Dergisi Twitter Enerji Dergisi RSS
Oteller için enerji verimliliğin reçetesi

31.4 milyon turist sayısı ile turizmde dünyanın en büyük 6. ülkesi olan Türkiye, 1.4 milyonu aşan yatak sayısı ile de otelcilikte hızlı büyüyor. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Turgut Gür, enerji tüketim grafiği her geçen gün yükselen sektörün doğru aydınlatma sistemleri, yüksek verimli elektronik cihazlar ve atık ayrıştırma yöntemleriyle milyarlarca lira tasarruf yapmasının mümkün olduğunun altını çiziyor.





tyd.png

Özel sektörün turizme yaptığı toplam yatırımın  2/3’ünün karşılığı olan yaklaşık 24-25 milyar dolarlık yatırım portföyünü temsil eden Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD), doğru enerji yönetimi ile maliyetleri düşürmenin önemine işaret ediyor. TYD Başkanı Turgut Gür, son yıllarda çevreye duyarlılık çalışmalarının önem kazanmasıyla, ‘Yeşil Yıldız’a sahip otel sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekerken, enerji giderlerini aşağıya çekecek önemli önerilerde de bulunuyor.

 

Müşteriler de bilinçlendirilmeli

 

Gür’e göre yılda 3-4 milyar kwh enerji tüketen Türkiye otelcilik sektörü şu adımları takip ederek A’dan Z’ye verimli bir işletme olabilir:

 

- Enerji tasarruf sistemi bulunmayan tesislerde, müşterilere odadan çıkarken elektrikli cihazların (televizyon, klima vb.) ve ışıkların kapatılmasını hatırlatan bilgilendirme,

 

- Odada yer alan cihaz ve makinelerin (minibar, buzdolabı, tv, split klima vb.) yüksek verimli ve az elektrik tüketecek teknolojide olması, aynı zamanda güneş ışığı, ısı kaynakları gibi etkilerden uzak ve cihazın havalandırması sağlanacak şekilde yerleştirilmesi,

 

- Oda aydınlatılmasında az enerji tüketen aydınlatma elemanlarının kullanılması,

 

- Duş başlıkları ve musluklarda, akan suyun tasarrufuna yönelik özel armatürlerin kullanılması (fotoselli, ayarlı, hava karışımlı başlıklı vb. su tüketimi dakikada 12 litreyi aşmayan ),

 

- Rezervuarların her kullanımda 6 litre veya daha az su harcaması (farklı miktarda su akışını sağlayan veya su akışını durdurabilen ayarlı rezervuarlar),

 

- Odalarda tek kullanımlık (şampuan, sabun, duş bonesi, bardak, tabak, çatal bıçak takımları vb.) malzemelerin kullanılmaması,

 

- Tesiste kullanılan cihaz ve makinelerin (ısıtma kazanı, merkezi klima, soğuk oda, dolap, çamaşır yıkama ve kurutma makinesi vb.) yüksek verimli ve az elektrik tüketecek teknolojide olması.

 

Aydınlatma projeleri uzmanlarca hazırlanmalı

 

- Tesiste az enerji tüketen aydınlatma elemanlarının kullanılması; ayrıca iç ve dış aydınlatmanın, konunun uzmanı kişilerce hazırlanan proje doğrultusunda, mahal ve alanların kullanım amacına göre, gereği kadar yapılması;

 

- Tesiste (koridorlar, bahçe, teknik üniteler, personel mahalleri vb.) harekete veya ışığa duyarlı aydınlatma sistemlerinin kullanılması;

 

- Bahçe vb. açık alan aydınlatmalarında kullanılan aydınlatma elemanlarının, ışığın gökyüzüne gitmesini engelleyecek şekilde düzenlenmesi;

 

- Tesisin sıcak su üretiminde eşanjör cihazının kullanılması;

 

- Merkezi ısıtma sisteminin ihtiyaca uygun olarak kullanılabilmesi amacıyla, binanın bölümlere ayrılarak ısıtılabilmesi imkanı;

 

- Müşterilerin atıkları ayırabilmeleri için tesisin uygun yerlerinde yeterli kutu bidon sağlanması; organik atıkların ayrılması ve kompost, biyogaz vb. olarak değerlendirilmesi.

 


Yorumlar

Hiçbir yorum bulunamadı


Yeni yorum yaz